Uppsättningsanvisningar

Svealin är tillverkad av lingarn – ett naturmaterial.
Utseendet på fibern varierar från skörd till skörd, vilket medför att vissa orenheter och ojämnheter är naturligt förekommande i garnet.

Läs följande innan du tapetserar.

Underlaget: Vid uppsättning av ljusa tapeter bör underlaget vara ljust och enhetligt samt jämnt, torrt och mättat. Det är en fördel att måla väggen i motsvarande kulör som tapeten. Se till att eventuellt tidigare pappersskikt, t ex tapet, sitter fast ordentligt mot underlaget.

Granskning: Glöm inte att granska varje våd före uppsättning. Om felaktigheter finns, avbryt arbetet omedelbart och kontakta återförsäljaren. Om inte arbetet avbrutits enligt ovan, godkänns inga eventuella reklamationsanspråk.

Skärning: Då lingarnet har mycket hög hållfasthet krävs en mycket vass tapetkniv. Byt blad ofta.

Lim och applicering: Använd färdigblandat lim avsett för textiltapeter med en torrhalt på minst 20%. Stryk limmet på tapetens baksida och låt svälla i 3-4 minuter. Glöm inte att tapeten under pågående tapetsering bör rengöras från eventuella limrester medan de fortfarande är våta. Se rengöring nedan.

Uppsättning: Samtliga våder i rullarna ska sättas i samma riktning. Tapetsera tapeten ”kant i kant”. Viktigt är att aldrig tvinga ihop tapeten kant till kant. Materialet strävar efter att återgå till ursprungsformen och kan då lätt glida isär under torkprocessen. I de fall då en snygg skarv kan vara svår att få, rekommenderas rivning av kanterna innan uppsättning. Detta gäller företrädesvis mörka tapeter. Vänd tapeten med rätsidan ner, riv en cm bred remsa uppåt och utåt i 90 grader längs med hela kanten på våden. Remsan följer trådarna och kanten blir rak. Då ingen skarp papperskant nu finns, flyter trådarna ihop med tidigare våd och du får en nästan ”osynlig” skarv. Var dock försiktig så att inte för mycket av underlagspappen rivs bort. En lång vägg med mycket släpljus är känslig och eventuella nivåskillnader kan då komma att skönjas. Var också försiktig så att inte för lite papp rivs bort för då kan det vara svårt att få skarven sammanfogad. Rivning kan ske före eller efter limning. En fördel med att göra det efter limning är att man lätt kan dra med handflatan längs med den våta kanten och släta till eventuella ojämnheter.

Rengöring: Tapeten är avtorkbar. Fläckar behandlas snarast möjligt med en trasa eller svamp fuktad i ljummet vatten. Vid svårare fläckar krävs en svag handdiskmedelslösning. Torka i trådriktningen och undvik hård gnuggning. För att få bort eventuella limrester kan du också med fördel använda en ren tapetborste på ”högkant” och borsta i trådarnas längdriktning.