Vad gör er unika?

Vi är en mindre tapettillverkare som älskar att arbeta med lingarn och naturliga råvaror.
Vår lingarnstapet är unik och bildar ett oregelbundet mönster på väggen som, liksom vatten, alltid ändrar sig i utseendet.
Vi och många med oss kallar det att väggen får liv.

Hur uppkommer effekten så att tapeten ”får liv”?

Lingarnets speciella utseende och uppbyggnad gör att färgen absorberas olika och det gör i sin tur att ljuset reflekteras olika. Effekten blir att tapetens utseende förändras över ytan speciellt om du tittar rakt på eller längs med tapeten.
Detta fenomen som gör oss unika är det vi kallar att väggen får liv.
Det blir extra tydligt med våra mönster inom Svealin-kollektionen som framträder olika beroende på med vilken vinkel man ser på väggen.

Vad är Novalin?

Novalin är Kinnasands klassiska tapetmärke sedan starten 1964.
Varumärket såldes tillsammans med Kinnasand i början av 2000-talet till Kvadrat och sedan separat till VeryFanny för att slutligen hitta hem till oss på Kinnalin (fd Kinnasand) igen. Vi känner det som om cirkeln är sluten.
Novalin har en mer utpräglad klassisk design jämfört med Svealins mer lekfulla. Bägge tapeter är dock

Vad är Svealin

Svealin lanserades 2020 och har ett mer lekfullt utseende än det klassiska Novalin då vi med detta varumärke valt att utveckla tapeten ytterligare och jobba både med tryck och olika färger på garn och papper.

Vilka är Kinnalin Tapet och Logistik AB?

Kinnalin är fabriken som producerar Novalin och Svealin. Kinnalin uppstod ur Sanden AB som i sin tur är fortsättningen på Kinnasands produktion. Vi är ett litet sammansvetsat gäng med många års erfarenhet av tillverkning av lingarnstapet och dess historia.

Utöver tapettillverkning hjälper vi också företag med 3PL lösningar och administrativa lösningar.

Vad är Sveagården?

Sveagården är vår första kollektion från varumärket Svealin.
Vad som gör Sveagården unikt är de mönstrade lingarnstapeterna som aldrig gjorts förut. Vi har tagit fram ett tryck som lingarnet förädlar och som gör rummet levande samtidigt som vi inte kompromissar med tapetens säregna utseende som lingarnet skapar. Vi har valt neutrala färger i kollektionen med den tanken att tapeten skall leva i många år både som kollektion och på väggen. Det är också ett slags miljötänk.

Hur ser ert miljöarbete ut?

Kinnalin, fabriken som tillverkar Novalin och Svealin, är sedan många år certifierad enligt ISO14001. Vi gör vårt bästa för att använda naturliga råvaror så långt vi kan och vi tycker att vår främsta miljöinsats är att våra tapeter är så tåliga att de kan sitta på väggen i 10-tals år utan att tappa i utseende.
Läs mer om fabrikens miljöarbete på Kinnalins hemsida.

Var köper jag era tapeter?

Tapeterna finns främst hos våra återförsäljare som du finner under fliken ”Köpa Tapet”. HITTA BUTIK.          Vid större projekt kan vi, eftersom vi producerar dessa tapeter i Kinna, göra kundunika designer och färger.

Kontakta oss gärna så hjälper vi till.

Hur tillverkas tapeten?

Vår tapet tillverkas i tre steg. Först varpas garnet. Sedan körs det i tapetmaskinen för att slutligen avsynas och fördelas i mindre rullar.
För att veta mer om produktionsprocessen, besök hemsidan för Kinnalin Tapet och Logistik AB eller om ni har vägarna förbi så kan vi visa hur vi gör.

Var tillverkas tapeten?

Tapeten tillverkas hos Kinnalin Tapet och Logistik AB som är beläget i Kinna, mitt i Tygriket. Fabriken har anor från 1800-talet och numer är det bara en spillra av vad det än gång var. När allting var på sin topp var fabriken känd under namnet Kinnasand. Mer information om företaget finns på Kinnalins hemsida.

Vilka råvaror används?

Vi använder 100% lingarn som odlas i Belgien där det bästa linet odlas i världen. Som bärare använder vi papper som är FSC märkt.
Bindemedlet är en typ av plats som i kombination med garnet ger den tåliga ytan och gör det avtorkningsbart. Färgen ges av ett färgpigment med bra tålighet mot solblekning.

Det är skräp i tapeten, skall det vara så?

Garnet i tapeten är 100% lingarn och utseendet på fibern varierar från skörd till skörd, vilket medför att vissa orenheter och ojämnheter är naturligt förekommande i garnet. Det syns ofta som mörkare fibrer, tjocka områden och lösa fibrer.
Detta är det som karaktäriserar våra tapeter och är inte felaktigeter. Dessa ”skönhetsfläckar” syns bara när man står väldigt nära tapeten och försvinner när man backar en meter och ser på helheten.
Om du känner dig osäker så kontakta oss gärna så kan vi förklara närmre.

Jag har beställt samma färg på tapeten men färgen är inte exakt den samma som vid den första beställningen?

Då har du antingen fått fel trycknummer.
Eftersom varje produktionsomgång är unik så kommer det också vara små skillnader som vanligtvis endast märks om man sätter två våder bredvid varandra på en vägg.
Om man behöver tilläggsbeställa så måste man alltid ange trycknumret för att få exakt samma nyans och vi ställer alltid frågan om vi vet att det är syftet för beställningen.

Varför används inte lin odlat i Sverige?

Sverige har dessvärre ingen linodling eller linberedning kvar, mer än liten skala. Tidigare har Kinnasandstapet delvis tillverkats av Svenskt lin från Hälsingland och det förekommer projekt att odla och framställa svensktillverkat lin igen, något vi hoppas mycket på.

Vad hände med Kinnasand?

Kinnasand såldes runt millennieskiftet till Kvadrat som tills alldeles nyligen drev varumärket Kinnasand och saluför dess gardiner. Själva fabriken döptes om till Sanden Textiles men dessvärre bar sig inte ekonomin och fabriken tvingades i konkurs några år senare och de flesta textilmaskiner såldes och skrotades.
Kvar blev produktionen av tapeterna Novalin och Svealin genom att företaget Kinnalin Tapet och Logistik skapades.

Tapeten har blivit skadad, vad gör jag nu?

Till skillnad från mer konventionella tapeter så kan Svealin ofta repareras men det kan vara lite knixigt och man får ha tungan rätt i mun.
Med hjälp av vass kniv kan det skadade delen avlägsnas och en ny passbit sättas dit. Tapeten unika struktur gör att skarven nästan döljs om man inte letar efter den.
Kontakta oss gärna för råd och tips.

Jag vill veta mer om hur ni producerar tapeten, får man det?

Javisst!

På den här hemsidan och på Kinnalins hemsida har vi foton och en liten video från produktionsprocessen. Har man vägarna förbi så hör av er så kanske vi kan ordna med ett studiebesök.

Vad vill du veta?

Undrar du något du inte fick svar på här? I så fall kan du ställa din fråga i formuläret så återkopplar vi till dig. Vi kan även komma använda din fråga för att fylla på ovan, dock utan att ditt namn publiceras.