Hur sätter man upp tapeten?

Tapeten är en papperstapet och då behöver limmet appliceras på tapetvåden. Om du känner dig osäker har vi satt ihop en instruktion som också finns medskickat på alla tapeter. Vi har dessutom en klassisk instruktionsfilm från Kinnasands-tiden och den gäller fortfarande. Här är en länk till instruktionen och filmen.

Vad gör er unika?

Det unika med oss är att vår lingarnstapet bildar ett oregelbundet mönster på väggen som, liksom vatten, inte tröttar ut att vila ögonen på.
Vi och många med oss kallar det att väggen får liv.

 

Hur uppkommer effekten så att tapeten ”får liv”?

Lingarnets speciella utseende och uppbyggnad gör att färgen absorberas olika och det gör i sin tur att ljuset reflekteras olika. Effekten blir att tapetens utseende förändras över ytan men också om du tittar rakt på eller längs med tapeten.
Detta fenomen som gör oss unika är det vi kallar att väggen får liv.
Det blir extra tydligt med våra mönster som framträder olika beroende på med vilken vinkel man ser på väggen.

Vad är Sveagården?

Sveagården är vår första kollektion från varumärket Svealin.
Vad som gör Sveagården unikt är de mönstrade lingarnstapeterna som aldrig gjorts förut. Vi har tagit fram ett tryck som lingarnet förädlar och som gör rummet levande samtidigt som vi inte kompromissar med tapetens säregna utseende som lingarnet skapar. Vi har valt neutrala färger i kollektionen med den tanken att tapeten skall leva i många år både som kollektion och på väggen. Det är också ett slags miljötänk.

Vad är Svealin?

Svealin är ett nytt tapetmärke som lanserades 2020 av Kinnalin Textil & Logistik AB.
Tapeten är en arvtagare till Kinnasandstapeten och togs fram för nära 40 år sedan i samarbete med Flügger och gick informellt under benämningen ”Flüggerkvalitén”.
Vi har valt att återskapa designen som den såg ut och utnyttjar möjligheten att jobba med olika färger och mönster denna design ger.
Liknande tapeter har tillverkats i Kinna sedan 60-talet och är mycket omtyckta för sitt utseende och sin höga kvalitet.

Vilka är Kinnalin Tapet & Logistik AB?

Kinnalin är fabriken som producerar Svealin och Svealin är ett varumärke för dessa tapeter.

Hur ser ert miljöarbete ut?

Kinnalin som är produktionsenheten är sedan många år certifierad enligt ISO14001. Läs mer om fabrikens miljöarbete på Kinnalins hemsida.

 

Var köper jag era tapeter?

Tapeterna finns hos våra återförsäljare som du finner under fliken ”återförsäljare”. Kontakta oss gärna så hjälper vi till. Du kan även köpa direkt här på webbplatsen.
Vid större projekt kan vi, eftersom vi producerar dessa tapeter i Kinna, göra kundunika designer och färger.
Kontakta oss gärna direkt, vi älskar att få fördjupa oss i sådana projekt.
Fabriken ligger i Kinna, mitt i Tygriket och är vad som återstår av Kinnasands produktion i Sverige.

 

Hur tillverkas tapeten?

Vår tapet tillverkas i tre steg. Först varpas garnet. Sedan körs det i tapetmaskinen för att slutligen avsynas och fördelas i mindre rullar.
För att veta mer om produktionsprocessen, besök hemsidan för Kinnalin Tapet och Logistik AB eller om ni har vägarna förbi så kan vi visa hur vi gör.

Var tillverkas tapeten?

Tapeten tillverkas hos Kinnalin tapet och Logistik AB som är beläget i Kinna, mitt i Tygriket. Fabriken har anor från 1800-talet och numer är det bara en spillra av vad det än gång var. När allting var på sin topp var fabriken känd under namnet Kinnasand. Mer information om företaget finns på Kinnalins hemsida.

 

Vilka råvaror används?

Vi använder 100% lingarn som odlas i Belgien där det bästa (högsta kvalitén) linet odlas i världen. Som bärare använder vi papper som är FSC märkt.
Bindemedlet är en typ av plats som i kombination med garnet ger den tåliga ytan och gör det avtorkningsbart. Färgen ges av ett färgpigment med bra tålighet mot solblekning.

Det är skräp i tapeten, skall det vara så?

Garnet i tapeten är 100% lingarn och linets egenskaper som mörkare effekter, tjocka områden och lösa fibrer är det som många uppfattar som skräp men är i själva verket det som gör tapeten speciell.
Dessa ”skönhetsfläckar” syns bara när man står väldigt nära tapeten och försvinner när man backar en meter och ser på helheten.

Jag har beställt samma färg på tapeten men färgen är inte exakt den samma som vid den första beställningen?

Då har du antingen fått fel trycknummer. 
Om man behöver tilläggsbeställa så måsta man alltid ange trycknumret för att få exakt samma nyans och vi ställer alltid frågan om vi vet att det är syftet för beställningen.

Varför används inte lin odlat i Sverige?

Sverige har, såvitt vi vet, dessvärre inte linodling kvar mer än liten skala. Tidigare har Kinnasandstapet delvis tillverkats av Svenskt lin från Hälsingland. För att veta mer om nyttoväxten lin rekommenterar vi Hälsinglands Linförening som beskriver växten lin och dess användning på ett mycket bra sätt.

Vad hände med Kinnasand?

Kinnasand såldes runt millennieskiftet till Kvadrat som fortfarande idag driver varumärket Kinnasand och saluför gardiner. Själva fabriken döptes om till Sanden Textiles men dessvärre bar sig inte ekonomin och fabriken tvingades i konkurs några år senare och de flesta textilmaskiner såldes och skrotades.
Kvar blev produktionen av tapeterna och företaget Kinnalin Tapet och Logistik skapades.
Kontakta oss så hjälper vi till efter bästa förmåga.

Tapeten har blivit skadad, vad gör jag nu?

Till skillnad från mer konventionella tapeter så kan Svealin ofta repareras men det kan vara lite knixigt och man får ha tungan rätt i mun. 
Med hjälp av vass kniv kan det skadade delen avlägsnas och en ny passbit sättas dit. Tapeten unika struktur gör att skarven nästan döljs och ofta inte syns om man inte letar efter den. Kontakta oss gärna innan för råd och tips.

Jag vill veta mer om hur ni producerar tapeten, får man det?

Javisst!

På Kinnalins hemsida har vi foton och en liten video från produktionsprocessen. Har man vägarna förbi så hör av er så kanske vi kan ordna med ett studiebesök.

Vad är Novalin?

Novalin är ett annat varumärke och har sitt ursprung i Kinnasandstapeten. Tapeten tillverkades länge hos Kinnalin men fr o m juni 2020 skall tillverkningen flyttas från Sverige och den ursprungliga produktionsutrustningen.

Vad vill du veta?

Undrar du något du inte fick svar på här? I så fall kan du ställa din fråga i formuläret så återkopplar vi till dig. Vi kan även komma använda din fråga för att fylla på ovan, dock utan att ditt namn publiceras.